Bio

Niels Vermeulen

is muzikant, componist, performer en docent. Hij maakt muziek voor installaties en performances en geeft  workshops op het gebied van muziekimprovisatie. Hij geeft les in Sound-Performance op de afdeling muziektheater van ARTEZ. Hij woont in Utrecht, houdt van planten, analoge synthesizers, lege ruimtes en onbekende wandelingen. 

Hij begon zijn studie aan de HKU waar hij compositie studeerde (afdeling muziektechnologie) . Na 3 jaar vertrok hij naar het Koninklijk Conservatorium om zich te verdiepen in klassieke muziek, theorie en educatie (afdeling Docent Muziek) . Binnen de studie koos Vermeulen om zich te richten op het leiden van compositiewerkplaatsen. Ook startte hij met studiegenoten Abel Splinter en Jurgen van Harskamp de band Mental Marble. Deze band zou uiteindelijk 10 jaar bestaan en bracht 5 albums uit. Hij volgde naast zijn studie diverse trainingen van gerenommeerde makers van de Guildhall School of Music and Drama te London (oa Fraser Trainer / Peter Wiegold) . Uiteindelijk studeerde hij af als muziekmaker/workshopleider bij de Société Gavigniès van Renee Jonker.

Direct na zijn studie solliciteerde hij bij Stichting Buitenkunst waar hij sindsdien elke zomer werkt als muziek(theater)maker / workshopleider.

In de jaren die volgden regisseerde hij muziektheatervoorstellingen voor Yo-Opera, Stichting Papageno en diverse jeugdtheaterscholen , speelde hij een jaar als improcabaretier bij comedygroep Op Sterk Water en gaf hij trainingen in collectieve maakprocessen aan muziekscholen en centra voor de kunsten. Hij werd in die tijd gecoacht door operamaker Anthony Heidweiller. Tijdens deze jaren zette hij zijn platenlabel Samekh Records op dat een eclectische mix uitbracht op het gebied van wereldmuziek en electronica (oa. Met Hangspeler Davide Swarup) . Vermeulen sloot nieuwe vriendschappen en kwam terecht in de wereldmuziekimprovisatiegroep The Chai Shop (zang / laptop ) .

Na het geven van workshops tijdens de Artistic Reflective Week op het Conservatorium in Groningen, besloot Vermeulen vaker in Groningen te willen werken (dit vanwege de positieve, laid back sfeer en gedeelde fascinatie voor site-specific artmaking). Hij begon als docent met het geven van vakken ‘creative teaching’,  ‘improvisatie voor klassieke musici’ en ‘advanced group dynamics’ . Ook startte hij het Creative Ensemble waarin studenten van alle afdelingen en jaren vertegenwoordigd waren.

Na Mental Marble ontstond een nieuwe elektronische muziekperiode. Eerst was dit experimenteel laptopkwartet Sobchek en daarna Technoband Gardenfest. Gardenfest was favoriet in de Popronde (2011) en sloot deze tour af met een pompende show in de effenaar in Eindhoven. De band speelde 5 jaar in diverse clubs in binnen en buitenland.

Ondertussen volgde Vermeulen masterclasses bij diverse muziek en theatermakers: Leopold Witte en Geert Lageveen (Orkater) en Tim Steiner (Guildhall School of Music and Drama) .

Door een studiebeurs kon Vermeulen zich in 2013 melden bij de Internationale Master New Audiences and Innovative Practices (NAIP) . De NAIP is een samenwerking van Conservatoria (oa. Iceland Academy of the Arts Reykjavik/ Royal College of Music Stockholm / Prins Claus Conservatorium Groningen / Koninklijk Conservatorium Den Haag) en geeft de student de mogelijkheid binnen een uitgebreid netwerk een eigen route uit te stippelen. Door de flexibele opzet, de continue mentoring en internationale context is de NAIP zeer geschikt voor nieuwsgierige lifelong learners. Zijn mentor was jazzpianist Marc van Roon.

Vermeulen behaalde uiteindelijk Cum Laude zijn Master of Music-titel met een Multimedia Artistic Research Project over serendipiteit (getiteld: The Unexpected System) . Dit thema : de ongezochte vondst is tot op heden een belangrijk terugkerend element in zijn workshops en performances.

Na zijn master vervolgde Vermeulen zijn baan als educator op het gebied van group dynamics en cross-arts op het Prins Claus Conservatorium , de NAIP Master te Groningen en ging verder met nieuwe samenwerkingen.  Als muzikaal leider was hij samen met regisseur Marcel Sijm verantwoordelijk voor VOID SPACE, een performance in het Stedelijk Museum te Amsterdam voor 100 orakelende ouderen. Voor TivoliVredenburg is hij workshopleider voor de Pronkstukken Projecten waarin jongeren samen nieuw werk maken naar aanleiding van een klassieke compositie.

In 2018 werd Vermeulen gevraagd om deel te nemen aan de internationale werkgroep ‘Beyond Art Disciplines’ (B.A.D.) met als doel artistiek onderzoek te doen naar de mogelijkheden en condities voor interdisciplinaire projecten in het hoger kunstonderwijs (Conservatoria,  Kunstacademies en Theaterscholen) .

In datzelfde jaar volgde Vermeulen een Performance cursus bij de Australische Performance improvisator Andrew Morrish en dit leidde tot een nieuwe honger naar (vooral) technieken uit de theaterwereld (Mime / Improvisatie / Site Specific Artmaking) . Vanuit deze combinatie van interesses ontstond een duidelijke nieuwe focus: Performance workshops en voorstellingen waarin artistic research en site-specific art making de aanleiding zijn voor nieuw, persoonlijk werk van de betrokken makers. Hij volgde de oriëntatiecursus Mime op de theaterschool in Amsterdam bij Leela May Stokholm.  

In 2019 vloog Vermeulen naar Griekenland om mee te doen aan de Cleaning The House workshop aan het Marina Abramovic Instituut. Het betekende stoppen met koffie drinken en 4 dagen niet praten en niet eten. Tijdens de workshop deden de deelnemers een reeks durational exercises. 

Hierna startte hij met het geven van Sound Performance workshops (oa bij Stichting Buitenkunst – speciaalweken, aan kunstacademie Minerva en als zelf georganiseerde workshops.) . In deze Sound Performance workshops komen diverse maakprocessen aan bod en draait het om de individuele ontplooiing van de makende deelnemer.

Ondertussen sluit hij zich aan bij een collectief van theatermakers ( cafe Kimya) om meer te leren over fysiek theater en mime, regisseert samen met van Harskamp ‘The Case’ (muziektheatervoorstelling van de afdeling DOMU van Koninklijk Conservatorium) en start (wederom met van Harskamp) een nieuwe synth-rock band genaamd Zebra Lasers. 

In 2020 kwam er een hoop tijd vrij voor zelfreflectie. Vermeulen volgt een jaarcursus meditatie bij Jan Geurtz en krijgt een prachtige oude piano (een Mason & Hamlin uit 1901) in zijn studio. Een nieuwe samenwerking met kunstenaars Karenina & Kim is te zien in ‘Little Phenomena‘ : een video project waarin microscopische stop-motion film wordt gecombineerd met abstracte, harmonische, electronische muziek.

Tijdens de corona periode maakt hij ‘Reflective Soap’ , een geurloze zeep, waarin het moment bewust wordt beleefd. Hij bouwt een nieuwe studio in zijn huis , gaat poëzie lezen, en begint weer met het spelen van piano. Ook start hij samen met enkele medewerkers van zorgorganisatie Lister en muzikant Jesse Brouwer een improvisatiecollectief genaamd Tune In, dat muziekimprovisatie workshops geeft aan mensen die werken aan herstel in de GGZ. In 2022 zegt hij zijn baan op aan het Conservatorium om meer ruimte te hebben voor eigen werk. Als muzikant componeert hij muziek voor theater en performance, in een voorstelling van Michael Bloos (Poetic Licence) en Marcel Sijm (Errineranderungen) . 

Zebra Lasers wordt versterkt met Eva Korse op drums en Joram Heijmans op bas. Tune In is ondertussen 3 1/2 bezig en is een begrip in Utrecht binnen de zorgcommunity. Vermeulen start een solo-Ambient project genaamd THUS Ambient en verzorgt deep-space improvisaties bij Ademsessies van Kasper van der Meulen. Ook geeft hij een module Sound & Performance aan ARTEZ , muziektheater. 

meld je aan voor de mailinglist