BIO

Niels Vermeulen

is muzikant, componist, performer en docent. Hij geeft al 15 jaar workshops en trainingen op het gebied van artistieke maakprocessen en is verbonden als docent Cross Arts aan de internationale Masteropleiding NAIP (New Audiences and Innovative Practices) . Hij woont in Utrecht, houdt van planten, modulaire synthesizers, lege ruimtes en onbekende wandelingen.


Hij begon zijn studie aan de HKU waar hij compositie studeerde (afdeling muziektechnologie) . Na 3 jaar vertrok hij naar het Koninklijk Conservatorium om zich te verdiepen in klassieke muziek, theorie en educatie (afdeling Docent Muziek) . Binnen de studie koos Vermeulen om zich te richten op het leiden van compositiewerkplaatsen. Hij volgde naast zijn studie diverse trainingen van gerenommeerde makers van de Guildhall School of Music and Drama te London. Uiteindelijk studeerde hij af als muziekmaker/workshopleider bij de Société Gavigniès van Renee Jonker.

Na zijn studie werkte Vermeulen voor vele culturele organisaties als workshopleider en maker . Hij werkte voor Yo-Opera, Stichting Papageno, Stichting Buitenkunst en diverse jeugdtheaterscholen. Verder gaf hij trainingen in collectieve maakprocessen aan muziekscholen en centra voor de kunsten.

Tijdens deze jaren zette hij zijn platenlabel Samekh Records op dat een eclectische mix uitbracht op het gebied van wereldmuziek en electronica. Zelf produceerde Vermeulen elektronische muziek in laptopquartet Sobchek en later in Technoband GardenFest.

Na het geven van workshops tijdens de Artistic Reflective Week’ op het Conservatorium in Groningen, besloot Vermeulen vaker in Groningen te willen werken. Hij startte als docent met het geven van vakken ‘creative teaching’,  ‘improvisatie voor klassieke musici’ en ‘advanced group dynamics’ . Ook startte hij het Creative Ensemble waarin studenten van alle afdelingen en jaren vertegenwoordigd waren.

Door een studiebeurs kon Vermeulen zich in 2013 melden bij de Internationale Master New Audiences and Innovative Practices (NAIP) . De NAIP is een samenwerking van Conservatoria (oa. Iceland Academy of the Arts Reykjavik/ Royal College of Music Stockholm / Prins Claus Conservatorium Groningen / Koninklijk Conservatorium Den Haag) en geeft de student de mogelijkheid binnen een uitgebreid netwerk een eigen route uit te stippelen. Door de flexibele opzet, de continue mentoring en internationale context is de NAIP zeer geschikt voor nieuwsgierige lifelong learners.

Vermeulen behaalde uiteindelijk Cum Laude zijn Master of Music-titel met een Multimedia Artistic Research Project over serendipiteit (getiteld: The Unexpected System) .

Na zijn master vervolgde Vermeulen zijn baan als educator op het gebied van group dynamics en cross-arts op het Prins Claus Conservatorium , de NAIP Master te Groningen. Verder is hij betrokken bij diverse projecten waarin muziek, theater en beeldende kunst samenkomen. Als muzikaal leider was hij samen met regisseur Marcel Sijm verantwoordelijk voor VOID SPACE, een performance in het Stedelijk Museum te Amsterdam voor 100 orakelende ouderen. Voor TivoliVredenburg is hij workshopleider voor de Pronkstukken Projecten waarin jongeren samen nieuw werk maken naar aanleiding van een klassieke compositie.

In 2018 werd Vermeulen gevraagd om deel te nemen aan de internationale werkgroep ‘Beyond Art Disciplines’ (B.A.D.) met als doel artistiek onderzoek te doen naar de mogelijkheden en condities voor interdisciplinaire projecten in het hoger kunstonderwijs (Conservatoria. Kunstacademies en Theaterscholen) .

In datzelfde jaar volgde Vermeulen een Performance cursus bij de Australische Performance improvisator Andrew Morrish en dit leidde tot een nieuwe honger naar (vooral) technieken uit de theaterwereld (Mime / Improvisatie / Site Specific Artmaking) . Vanuit deze combinatie van interesses ontstond langzaamaan een duidelijke nieuwe focus: Performance workshops en voorstellingen waarin artistic research en site-specific art making de aanleiding zijn voor nieuw, persoonlijk werk van de betrokken makers.

Als performer is Vermeulen onderdeel van electronica duo Radio ParkPlatz , samen met Jurgen van Harskamp. Verder geeft hij solo performances en maakt hij onder de naam THUS reflective drawings & elektronische muziek .