It’s all about making connections (Steve Jobs)

20 maart 2018

It’s all about making connections ( Steve Jobs )

Creativiteit is een 21st century skill. In een onderzoek uit 2013 van Osborne en Frey getiteld The Future of Employment zien we in een net iets te ingewikkeld plaatje wat er staat te gebeuren met onze toekomstige baantjes. Nu is een baan natuurlijk sowieso niet iets wat je zou moeten willen. Je wilt een bezigheid , waar je de wereld wat leuker mee kunt maken en waar je in ruil voor die werkzaamheden wat eurootjes of dollars of yens krijgt zodat de ander die jouw leven leuk maakt ook weer een fijn plakje kaas op de boterham kan plaatsen.

Hoe dan ook, het onderzoek is volgens de kenners, mijn vader bijvoorbeeld die op wetenschap zit, goed uitgevoerd. Dat wil zeggen dat er modellen en berekeningen zijn gebruikt, statistische analyses, en wat dan al niet om de data correct te interpreteren. Dan de uitkomst: Als ik nu iemand een studieadvies zou moeten geven: ga naar de kunstacademie. En leer ook wat over educatie. Volg daarnaast een EHBO cursus en leer programmeren. Oftewel, ontwikkel je creatieve vermogens, zorg af een toe eens voor een ander en deel je kennis. En maak daarnaast gewoon vette dingen zodat we met zijn allen regelmatig ‘Sweet Lord Baby Jesus Wat Mooi!!!’ kunnen zeggen. Online wordt er overigens ook flink gerefereerd aan het onderzoek. Het lijkt wel alsof we stiekem blij zijn dat er iets op papier staat wat ons het zelfvertrouwen geeft om de saaie baantjes te dumpen en massaal ondernemer of kunstenaar te worden. Laten we daar dan maar mee beginnen. Ik daag u uit om de komende week eens een artistieke actie uit te voeren. Als investering in uw toekomst. Maak een dansbeweging. Leer een gedicht uit uw hoofd. Fluit op de fiets. En als u al kunstenaar bent, help dan eens iemand met de eerste stappen in het werken met kleur of het bekijken van een werk. Iemand die dat goed kon was John Berger. Hij ontviel ons helaas in 2017. Maar gelukkig leeft hij voort in zijn video’s. Voor een fijn moment van welbespraakte kunstomhelzingen kijkt u naar Ways Of Seeing , een 4 delige serie van de BBC uit 1972. Wellicht helpt het u om uw eigen baan te zien als zelf gecreëerd kunstwerk. Zo zou Steve het volgens mij gewild hebben.