KONTAKTE

23 maart 2017

Afgelopen vrijdag luisterde ik in het muziekgebouw aan ’t IJ naar het meesterwerk van de duitse componist Karlheinz Stockhausen: Kontakte.

Karlheinz Stockhausen in zijn studio

Ik kende het stuk al . Ik had het ooit tijdens mijn studie muziektechnologie beluisterd, met partituur. Ik vond het destijds aardig maar het deed me weinig. Afgelopen vrijdag was ik in extase. Ik heb in jaren niet zo’n intense auditieve wake-up-call gehad. Het was magisch, episch, donker, duister, helder, licht, ik vloog op een zwaan, ik zoefde over verlaten snelwegen, ik verdwaalde in een bos vol losse flarden van het mooiste geluid. Nauwelijks waarneembare tonen, los van de grond, divers, onvoorspelbaar en tegelijkertijd een allesomvattend geheel. Stockhausen liet 4 speakers (2 voor / 2 achter ) de beste analoge noise uitstrooien over een donkere zaal. Slechts één lichtgevende cirkel was als projectie te zien tegen een zwart achterdoek. Op het podium 2 van de beste musici die de nederlandse hedendaagse muziekscene kent: Ellen Corver en Wim Vos. Tussen hen in stonden 2 grote Gongen. Preciezer: Een Tamtam en een Gong.

de podium opstelling (bron: Stockhausen.org)

vlak voor het concert

Ellen bespeelde de piano alsmede een scala aan percussie instrumenten: bellen, cymbals en trommels. Wim bespeelde de marimba en ook diverse percussie instrumenten. Samen met de electronica , die overigens fabuleus gemixed werd door Juan Verdaguer , was het geheel een perfecte ordening van electronische en akoestische geluiden.

Mijn oren zijn weer geopend. Ik kan weer ademhalen. ’s Avonds belandde ik in een kroeg in Utrecht, waar toevallig een afterparty van een concert in de oude Tivoli was. De sfeer was erg positief en iedereen praatte met elkaar. Boven de bar stonden diverse random woorden. Het grootste woord was ‘CONTACT’.

Stockhausen, Corver , Vos en Verdaguer: dank voor deze onvergetelijke ervaring.

 

LUISTERTIP:

luister Kontakte niet via Youtube. Luister het ergens live. Als je ooit de kans krijgt.

Mocht je het toch niet kunnen laten, check de link, zet een koptelefoon op en doe het licht uit:

 

Overigens leuk om te weten, de duitse producer Siriusmo laat zich ook inspireren door Stockhausen. Zijn track ‘Goldene Kugel’ begint met een duidelijk herkenbare sample: de langzaam dalende oscillator die uit elkaar valt in losse pulsen…

check dat hier:

http://www.whosampled.com/sample/335835/Siriusmo-Goldene-Kugel-Karlheinz-Stockhausen-Kontakte/

 

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *